28 Mayıs 2011 Cumartesi

İshal Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İshali tek başına tanımlayamayız. Birden çok sendromu bir arada bulunduran bir hastalıktır. Genelde dışkı miktarında artma, dışkılama sıklığında artma veya sulu dışkılama olarak tanımlayabiliriz. İshal hastalığına mensup kişiler günde yaklaşık 250 gramdan fazla dışkı çıkarır. Bu çıkarılan dışkının %70 ila 80 i arası sıvı dışkıdır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafınca yapılan bir araştırmaya göre 24 saat içinde 3 defadan fazla sulu dışkılama İshal olarak kabul edilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise normale istinaden her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamada ishal olarak kabul edilmektedir.


İshal yani diğer adi ile diare, bağırsağın yüzeyinde bulunan mukoza tabakası dediğimiz kısım hasar görmüştür. Genelde bu durum mikrop ya da birden fazla reaksiyonun günlük işlevlerinin gerçekleşmesini sağlayan enzimlerin oldukça azalmasından dolayı olur.

Bu enzimlere laktaz denir. Laktaz adlı enzimler sütte de bulunan karbonhidrat  yapısındaki laktozu kolayca sindirmemize yarar. Eğer bu enzim anormal bir şekilde azalırsa, laktoz sindirilmeden eilemez ve suyla birleşmek zorunda kalır. Bu da ishalin artmasına sebebiyet verir. Bu durumda normal bir dışkılama söz konusu değildir. Çok ağır bir ishal vakası olursa eğer günde 13-14 litre gibi bir ciddi sıvı kaybı yaşanır vücutta.

Eğer dışkı sırasında az miktarda olsa ağrılı ve kanlı ishal olursa buna halk arasında dizanteri denir. İshalli hastalıklar vücutun dengelerin yerlebir olmasına, beslenmeninde bozulmasına ve sıvı kaybına yol açar. Yapılan bilimsel araştırmalara göre dünyada bulunan 5 yaşından küçük çocuklarda 1 milyara yakın ishal sendromu görülmektedir. Ve bu çocuklardan 2.5 milyona yakını ölmektedir.

En büyük sebebi yukarıda bahsedildiği gibi ciddi derecede sıvı kaybıdır. Özellikle bir buçuk - iki yaşından küçü çocuklarda ölüme yol açar.

İshal Hastalığının Belirtileri

- Haddinden fazla dışkılama
- Acil şekilde dışkılama isteği, dışkıyı tutamama
- Halsizlik
- Sıvı dışkılama
- Susuzluk
- Karın bölgesinde ağrı ve gaz.
- Ateş yükselmesi
- Mide bulantısı ve kusma.

İshalin Tedavisi

İshal tedavisi genelde ishalin türüne göre değişim göstermektedir. Eğer ishal bakterinin yol açtığı şekilde olmuşsa hemen bir uzmana gözükülmelidir. Bebekler için oldukça tehlikelidir. Vakit kaybı olmadan tedavi edilmesi gerekilmektedir. Bu pozisyonda en uygunu antibiyotik tedavisidir. Eğer mikroptan dolayı olunan ishal ise pek ağır değil, hafif bir türdür. 

Buna istinaden dışkıda kan veya ateş yükselmesi durumu gözrülmez. Doktor müdahalesine yada antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Bu tür ishaller genelde ya hava değişiminden yada yanlış beslenmeden dolayı olmuştur. İshal maması denen ilaç tedavi için yeterlidir. İshal mamasını gerekli eczanelerde bulabilirsiniz.

İshale yakalanmamak için muhakkak yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması ve temizliğe dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca bebeğin altını değiştirdiğinizde elinizi muhakkak sabunla yıkamanız gerekmektedir.

Eğer bebeklerde ishal görülürse, sulu içecekler vermeniz gerekir. Çorba, Ayran ve Meyve Suyu verilebilir. Ama daha anne sütünden başka besin alamayan bebekler için ise bol bol emzirilmelidir. Eğer çocuk ek besin alıyorsa o zaman yoğurt, püre et gibi besinler verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder