28 Mayıs 2011 Cumartesi

Karaciğer Yağlanması Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ülkemizde karaciğer yağlanması oldukça sık görülen bir hastalıktır. Her 10 insandan ortalama 4 veya 5 kişide görülebilir. Eğer karaciğer yağlanmasına iltihap hücum ederse 3 tane farklı hastalığa ilerleyebilir. İlk olarak Hücre harabiyetine yani nekroz, oradan siroza kadar gidebilir. Burda dikkat edilmesi gereken husus bu hastalığa mensub insanlar eğer kilolu ise muhakkak kilo vermesi gerekmektedir. Hamur işinden, yağlı yiyeceklerden uzak durmalı , bol bol meyve, sebze tüketmelidir. Düzenli şekilde spor yapmalıdır.

Herşeyden önce muhakkak bu konuda uzman bir doktora danışmaktır. Toplumumuzda bu konuyu en iyi bilen ve takip eden doktorlar iç hastalıkları uzmanları doktorlarıdır. Özellikle bu konuda uzmanlaşmış kişiler " gastroenteroloji " uzmanlarıdır.


Karaciğer yağlanmalarının sebebi, karaciğer bölgesine ait hücrelerin anormal şekilde yağ toplamasından meydana gelir. Tıbbi bir durumdur. Erkek ve Kadınlarda aynı sıklıklarda görülür. Karaciğer yağlanması olmayan bir insanda normal miktarda yağ bulunur, buda herhangi bir hastalığa sebep olmaz. Aşırı miktarda olduğu zaman tehlikelidir.

Karaciğer Yağlanması hastalığında 2 etken meydana gelmektedir.

1-) Karaciğer yağlanmasının bir sonucu olarak, karaciğerde iltihap oluşur bu sendroma " steatoheapatit  " denir.

2-) Karaciğer yağlanması olduğu zaman, herhangi bir yangı ( iltihap ) görülmezse eğer Steatohepatit geliştiğinde bu belirli bir zaman sonra karaciğer hücrelerinin zarar görmesine yani nekroza yol açar. Aynı zamanda karaciğer  sirozuna yol açar.
Nekroz ilerledikçe siroza doğru yol kateder.

Karaciğer yağlanmasının sebepleri ?

- Şeker Hastalığı
- Wilson Hastalığı
- Obezite
- Uzun süreli damar yolu ile beslenme
- Hipobetalipoproteinemi / abetalipoproteinemi
- Aşırı A vitamini kullanımı
- Gebelik
- Bazı ameliyatlar ( jejunoileal bypass, gastrik bypass )

Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi

Alkolden dolayı oluşan karaciğer yağlanmasında tek bir yöntem alkol alınmasını durdurmaktır. Asıl olan diğer sebeplere bağlı karaciğer yağlanmasında yapılması gerekelerdir. Bugüne kadar yüzlerce ilaç denenmiş fakat kesin bir sonuç alınamamıştır. Sadece bir ilacın kullanımında yağlanmayı yavaşlattığı ifade edilsede Sağlık Bakanlığından onay alamamıştır bahsi geçen ilaç.

Tedavide baz alınacak ana hususlar : Diyet, Yağı olabildiğince kesmek, Yaşam tarzı değişikliği ve spordur.

Bundan ötürü bol bol yürüyüş yapmak hem kilo vermede bir etken olup hemde insülin direncinizi düşürmede ve ayrıca uzun vadeli damar ve kalp hastalıklarında yara sağladığı kesin olarak gözlenmiştir.

KAYNAK : Meydan Larousse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder