26 Mayıs 2011 Perşembe

Romatizma Nedir ? Nasıl tedavi edilir?

Tamamen vücudumuzda bulunan, vücudun ana yapısı olan kaslarımız kemiklerimiz ve eklemlerimiz ( diz kapağı, dirsek gibi..) bölgelerimizi tam kullanamama, kısıtlı şekilde kullanma hareket ederken kilitlenme, ve o kısımlarda oluşan şekil bozukluklarına sebebiyet veren hastalığa ve çeşitlerine genel olarak Romatizma denir.

Romatizma başlı başına bir hastalık değildir bir çok çeşidir vardır. Yaklaşık 150 çeşit hastalık türü romatizmagillere girer. Kuru Romatizmalar, İltihaplı romatizmalar, Dematomyozit ve Tümörlerle beraber olan romatizmal hastalıklar. Bu tür hastalıklar sıklıkla kadınlarda gözükmektedir. Daha çok ileri yaşlarda etkisini göstermektedir.


Gençlerde görülen türleri ise : ankilozan spondilit, sistemik lupus , eritematozus'dur. Bu hastalıklar sırf gençlikte değil çocukluk çağındada görülebilir. Romatizmal hastalıklarda en büyük sıkıntı eklem yerlerinde ağrı, süre gelen bir halsizlik ve istem dışı yorgunluktur. Eğer uzun süre vücudunuzdaki eklem yerlerinizi hareket ettirmezseniz bu ağrılar daha sık görülmektedir.

Eklemde görüldüğü zaman iltihap ile belirtileri beraberdir. Veyahut sadece ağrı vardır. Uzun süren bu hastalıklar eklemlerde şekil bozukluğuna sebebiyet verebilir. Eklemlerde özellikle kıkırdağın bozulması halk arasında kireçlenme olarak tabir edilen osteoartrit en sık görülen eklem hastalığıdır.

Romatizma Hastalıklarında Tedavi

Romatizma hastalığında tedavi tamamen türünden ve kişisinden kişisine göre değişen göreceli bir kavramdır. Aynı diğer " ağır ve ciddi " hastalıklarda olunduğu gibi bundada kişiye özel bir plan hazırlanması gerekir. Halk arasında uydurulan tedavi yöntemleri doktorlar tarafından asla önerilmemektedir. Bu yöntemler tedavi sürecini uzatabilir hatta hastalığın ilerlemesine bile yol açabilmektedir.

Bu tür hastalıklarda en doğru yol teşhisi erken koymak ve işlemlere hemen başlamaktır. Romatizma hastalıklarında erken teşhis koymak biraz zor olabilir ve bu konuda uzman bir doktor tarafından hastanın an be an takip edilmesi gerekebilir. Bu hastalıklar zaman içinde türüne göre değişiklikler gösterebilir. Romatizma hastalıklarının bir bölümü çok uzun sürebilir, bazılarının ise hem tedavisi zor hemde uzundur.

Bunlara müzmim yani kronik hastalıklar denir. Bu hastalara verilen ilaçlar doktor kontrolünde sürekli alınmalıdır. Hastalıkta kullanılan ilaçlar kullanılan hasta tarafından bilinmesi hasta için oldukça önemli bir olgudur. En önemlisi ise romatizma hastalığına sahip kişilerin eklemlerdeki kiloları vermesi, düzenli egzersizlerin yapılması ve vücuttaki damarın sistem yapısını bozan sigaranın bırakılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder